I øjeblikket kommer 95% af verdens brintproduktion fra fossile brændstoffer, hvilket årligt medfører ca. 830 millioner ton CO2 udledning mere end 8 gange den totale danske CO2 udledning.
Et nyt tværfagligt forskningsprojekt med navnet ’Reliable and Efficient Alkaline Electrolyzers’ (REALyzer) mellem DTU Construct, DTU Energi, DTU Fysik, GreenLab og Green Hydrogen Systems vil arbejde for at skabe mere pålidelige, effektive og bæredygtige elektrolyseanlæg til fremstilling af billig, grøn brint baseret på vedvarende energi.
Vi arbejder konstant på at forbedre vores teknologi, så vi kan levere billigere grøn brint til både det danske og det internationale samfund og derigennem accelerere den globale grønne omstilling. Potentialet for grøn brint er enormt.’ siger Mascha Smit, Head of Technology, Green Hydrogen Systems.
Grøn brint er udpeget til at spille en afgørende rolle i den grønne omstilling pga. dets mange anvendelsesmuligheder. Som eksempel er grøn brint en vigtig komponent i fremstilling af CO2-neutral metanol, som, eksempelvis, Maersk ønsker at drive deres flåde på i fremtiden, og derved fortrænge fossilt brændstof fra skibssektoren.
Forskningsprojektet REALyzer tager udgangspunkt i teknologien alkalisk elektrolyse, hvor Green Hydrogen Systems er en verdensførende virksomhed.
Projektet kombinerer ekspertviden fra industrien med forskningsenheder i Danmarks Tekniske Universitet til udvikling af centrale komponenter som skal nedbringe både energiforbruget og prisen for at producere grøn brint. I særdeleshed er der fokus på bæredygtige komponenter, herunder elektroder baseret på lettilgængelige materialer, mere stabile separatorer, og mere aktive katalysatorer til forbedring af effektivitet og holdbarhed.
De udviklede komponenter vil blive integreret i Green Hydrogen Systems elektrolyseanlæg og testet hos GreenLab i Skive, hvor brinten vil indgå i deres SymbiosisNet som optimerer sektorkobling internt mellem industriklyngens virksomheder og i forhold til det omkringliggende samfund. GreenLab deltager i opførelsen af det første nationale brintdistributionssystem, og en væsentlig del af GreenLabs mission er at sikre, at industrielle kunder kan aftage den producerede brint on-site – f.eks. til produktionen af syntetiske brændstoffer (e-fuels).
Med en medfinansiering på 16,5 mio. DKK fra Innovationsfonden i ryggen kan forskningen accelerere og bringe os tættere på den næste generation af elektrolyseanlæg.
Kontakt
Mascha Smit, Head of Technology, Green Hydrogen Systems A/S
Tlf. 75 50 35 00, Mail: msm@greenhydrogen.dk
Line Skouboe, Kommunikationsrådgiver, Innovationsfonden
Tlf. 61 90 50 39, Mail: line.skouboe@innofond.dk
Fakta
Innovationsfondens investering: 16,5 mio. kr.
Samlet budget: 23,9 mio. kr.
Varighed: 3 år
Officiel titel: REALyzer – Reliable and Efficient Alkaline Electrolyzers
Om Green Hydrogen Systems
Green Hydrogen Systems er en førende leverandør indenfor modulære elektrolyseanlæg til fremstilling af grøn brint fra vedvarende energikilder. Med mere end 10 års erfaring i teknologiudvikling har Green Hydrogen Systems opbygget en kommerciel og konkurrencedygtig højtryks alkalisk elektrolyseteknologi der anerkendes af ledende energiselskaber.
https://www.greenhydrogensystems.com/
www.linkedin.com/company/greenhydrogen.dk
Om Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
Materials and Surface Engineering under DTU Construct har en bred ekspertise inden for materialeteknik, bearbejdelse, elektroplettering, korrosion og materialekarakterisering. Det avancerede pletteringslaboratorie tillader forskellige pletteringsteknikker på både lille- og medium størrelse geometrier, herunder fremstilling af additiver.
Surface Science and Catalysis under DTU Fysik kombinerer fundamentale og anvendte perspektiver af katalyse i en bred vifte af elektrokemiske processer såsom brændselsceller, vand og CO2 elektrolyse, elektrokemisk fremstillet ammoniak, og termisk katalyse. Denne mangfoldighed åbner for en bred forståelse af den fundamentale, underlæggende videnskab men også mulighederne for at optimere ydevne.
DTU Energi eller Institut for Energikonvertering og -lagring er dannet i 2012 for at styrke forskning og undervisning i materialer og teknologier til konvertering af energi med et klart fokus på den grønne omstilling. Elektrolyse er et meget aktivt forskningsområde på DTU Energi, og instituttet har en stærk international profil inden for udvikling og test af materialer og komponenter til elektrolyse, i særdeleshed elektroder og membraner.
Om GreenLab
GreenLab er en grøn og cirkulær energi- og industripark, der blev etableret i 2019 for at teste, demonstrere og accelerere den grønne omstilling ved at forbedre den måde, hvorpå vedvarende energi produceres, konverteres, lagres og anvendes. GreenLab har skabt de ideelle rammer for at industriel produktion kan forbindes med ny og innovativ energiinfrastruktur, forskning og storskala test af nye teknologier. Let’s Create a Power Shift!
www.greenlab.dk
https://www.linkedin.com/company/greenlabskive